Frauke Petry

Leave a comment
Persoonlijk / Politiek

Omdat de verkiezingen voor de Bundestag in Duitsland veelal belangrijker zijn voor het welvaren van ons landje (ook wel eens aangemerkt als het Bundesland dat niet mee mag stemmen) dan de landseigene, volg ik die meestal op de voet. Nu minder nauwgezet, maar toch: ik heb wel een idee waar het over gaat. Dit ter introductie.

Frauke Petry, een van de voorlieden van AfD (Alternative für Deutschland — een goede reden om alle afdelingen van bedrijven enz. per direct te herbenoemen tot departement), heeft op de feestelijke bijeenkomst van haar partij waar de eclatante verkiezingsresultaten met bier en bralpraat overgoten werden, te kennen gegeven dat zij haar plaats in de Bundestag gaat innemen als onafhankelijk lid. Met andere woorden: zij verlaat de AfD.

Dat hakte erin. Zowel bij haar (ex-)partijgenoten als bij politiek-volgende Duitsers en buitenstaanders. Dat er conflicten waren tussen haar en de partijleiding was bekend, maar dat het zover zou komen?

Maar Petry is slim, die heeft dit niet zonder reden gedaan. Dat zij op persoonlijke titel rechtstreeks in de Bundestag verkozen is geeft haar een sterke uitgangspositie. Ik denk dat dit ook andere toekomstige Bundestagleden van de AfD aan het denken gaat zetten. Het lijkt mij dan ook niet onwaarschijnlijk dat de éénvrouwsfractie ‘Petry’ binnen afzienbare tijd in aantal zal toenemen. Door een absoluut inhoudelijke koers te varen en zich ver te houden van de racistische en semi-fascistiche denkbeelden die de AfD bezoedelen en weinig ‘Salonfähig’ maken, kan Petry een serieuze bijdrage aan het politieke discours in Duitsland leveren en zo een aantrekkelijk én echt alternatief voor de Duitse burgers in het middenveld vormen.

En als aardige bijkomstigheid kan Frauke Petry ook een lange neus maken naar de intriganten in de AfD-top die haar opzij hebben proberen te schuiven. Zoete wraak heet dat (en om nog een cliché te gebruiken: bij voorkeur koud opgediend).

(Ik heb natuurlijk graag gelijk & zal niet aarzelen om als dat zo blijkt te zijn, naar deze blogpost te verwijzen. Door mij op maandag 25 september 2017 even voor 13 uur geplaatst.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *