Rouw

comment 1
Persoonlijk

Gisteren, Dag van nationale rouw, kwamen de eerste slachtoffers van de neergehaalde vlucht LH17 aan op het vliegveld van Eindhoven. Ik was de tijd even kwijt en mijn minuut van stilte begon pas om drie over vier.

Op tv was te zien hoe lijkkisten uit vliegtuigen gehaald werden en naar gereedstaande lijkwagens gebracht werden. De lijkkisten waren niet uniform van uiterlijk. Het leek erop dat men moeite had gehad een voldoende aantal bijeen te krijgen; misschien was dat de reden dat er ’slechts‘ veertig kisten terugkwamen. Een aantal van de kisten leek op die van Miep (twee jaar en negen dagen eerder) — populier, een niet al te prijzige optie. Het deksel afgesloten met schroeven ingebed in bolletjes hout. Een bolletje geeft houvast bij het vastdraaien.

Voor Mieps kist vond ik die bolletjes te oubollig. Ik verving ze door gewone schroeven, schroeven met een rechte gleuf (want kruiskop en dergelijke vond Miep geen echte schroeven). Een aantal mannen en vrouwen uit Mieps leven draaiden ze vast en ik zette ze vervolgens ’recht‘: de gleuf in de oriëntatie links/rechts (dus aan de lange zijden overdwars), uniform, dat staat netjes vond Miep altijd en ik was al niet anders gewend.

Ik zag de bolletjes op diverse kisten en moest huilen.

1 Comment

 1. Rijkje Vermeulen says

  Lieve Bert,
  Ik denk nog heel vaak aan Miep en kan het niet vatten dat dit gebeurd is met haar,ik was een tijdje haar muze (model),en Cornelie en ik zijn 20 jaar vriendinnen geweest (je kent haar ongetwijfeld) toen ik jou berichtje in de krant las moest ik huilen je woorden waren zo prachtig.
  Ik wens je veel sterkte en kracht ,ben heel blij dat jullie elkaar gevonden hebben
  maak nog iets moois van je leven ,je bent vast een bijzonder mens ,met Miep dicht bij je.
  Ik kan niet voelen wat jij voelt want ik heb dit niet meegemaakt,maar wil je even laten weten dat Miep voor mij ook heel bijzonder was en ik heel veel van haar geleerd heb hoe zij naar dingen keek (kleuren ,vormen en gekkigheid).
  Veel liefs Rijkje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *