Tortilla

Leave a comment
Persoonlijk

Zo heet het in het Spaans. In het Italiaans zou dat Frittata zijn, maar er is verschil…

Ik denk dat ik het recept al eens eerder beschreven heb, maar vandaag maakte ik een variant die heel erg geslaagd was. Bij deze het recept:

[Voor 1 of 2 personen, herbereken de hoeveelheden voor meer, waarbij te bedenken dat de hier gegeven hoeveelheden ruim zijn voor één persoon.]

Neem drie doorsnee Charlotte aardappelen, snij ze in dunne plakjes, dep ze goed af.
Snij een doorsnee ui (rood) in dunne sikkeltjes.
Snipper een teen of twee verse knoflook. Druk een paar gedroogde pepertjes fijn.
Roer drie eieren los in een schaal, met een beetje water en wat witte peper, zout en oregano.
Verwarm een koekenpan. Doe er een passende hoeveelheid neutrale olie in. Vervolgens de aardappelschijfjes. Losroeren zodat alles een beetje met olie bedekt is. Zout en peper erbij.
Enige tijd op een gemiddeld vuur laten garen.
Als de aardappel doorzichtig wordt en delen kleur krijgen, de ui, knoflook en rode peper toevoegen. Vuur een tikje lager draaien.
Wacht tot de ui kleur krijgt.
Dan de inhoud van de koekenpan in de schaal met geklopte eiermassa doen. Goed mengen.
Goede roomboter smelten in de pan en zodra die gesmolten is de inhoud van de schaal erbij. Verdelen over de pan.
Op laag vuur de massa laten stollen. (Als je een deksel gebruikt rijst de eiermassa en wordt ze luchtiger.)
Zodra de bovenste laag niet meer glimt vuur even hoger en na een halve minuut de tortilla op een bord laten glijden. Ben je handig, keer dan het geheel, dat ziet er mooi uit.
Even laten afkoelen alvorens te verdelen en te eten.

(Tip: door in 1 fase witte peper te gebruiken en in 1 andere zwarte peper krijg je meer diepte.)

Opties: goede parmezaan, geraspt, erover. Peterselie erdoor in de eindfase is ook lekker. Hoeveelheid rode peper naar smaak. En dat kan ook verse rode peper zijn, maar test die altijd door het puntje te proeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *