Lauwe salade

Leave a comment
Persoonlijk

Ontstaan als variant op Salade Niçoise omdat er geen tonijn in huis was — maar ook weer een variant op een pasta die Miep maakte… Aardappel, slaboontjes, hardgekookt ei, tomaat.

De eerste drie ingrediënten koken en laten afkoelen, het laatste erbij als de rest nog lauw is. En het mooie is dat het in principe in één pan kan: water opzetten en aan de kook brengen en zouten, eieren erbij (voorzichtig!).

Als het water kookt een paar minuten wachten en dan schijfjes nieuwe aardappel van een halve centimeter dik erbij. Weer een paar minuten later de haricots verts erbij. Koken tot die bijtgaar zijn en afgieten. Afspoelen met koud water. Even laten dampen. Bedruipen met een goede kwaliteit olijfolie, op smaak brengen met peper en zout, en voorzichtig husselen.

Paar minuten laten afkoelen tot het lauw is, op een bord (of meerdere) rangschikken. Eieren pellen en in stukken snijden. Smaakvolle tomaten (ik prefereer Tasty Toms) in partjes snijden. Beide onderdelen over het bord (de borden) verdelen, beetje verse peper erover. Misschien nog wat zout. Kappertjes in plaats van zout is nog beter.

Varianten: stevige slabladen als basis (romaine!), tonijn erbij. Zwarte olijven. Ansjovis. Maar dan is het alweer salade niçoise. Wat ook kan: in plaats van aardappel pasta (kan ook meegekookt worden, penne kan, maar farfalle ziet er leuker uit). Dan dus parmezaan erbij als umami. Wat trouwens ook kan is pasta én aardappel omdat dat beide groenten zijn. En dan zijn we weer bij het recept van Miep. Waarvoor je ietwat kruimige aardappelen moet gebruiken, en best veel olie… En dan niet lauw, maar warm opdienen.

Maar zo was het: smaak boven andere zaken. Ach, zie maar — het blijft goed vanwege veel groente en nauwelijks vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *