Postbus 51

Leave a comment
In en uit de media / Persoonlijk

Ik dacht dat die Postbus 51 spotjes finito waren, want wegbezuinigd door Rutte cs, maar het is (helaas) nog niet het geval… Zo loopt er nu een campagne onder het motto dat je de pakkans van boeven zelf in de hand zou hebben.

Giga-grote onzin natuurlijk. In het kader van een ontwikkeling die de mensheid al millennia geleden ingezet heeft, worden specifieke gespecialiseerde taken door geselecteerde individuen verricht. Zo zijn landbouwers de aangewezen personen om voedsel te verbouwen, doen machinebankwerkers allerlei interessants met metaal, bakken bakkers brood en vangen politieagenten boeven.

Of zou die laatste taak inmiddels uit de functiebeschrijving van medewerkers van de politiemacht verwijderd zijn? Het zal mij misschien ontgaan zijn, en dan hoor ik graag wanneer dat decreet door Donners uitgevaardigd is, maar ik had natuurlijk ook kunnen weten dat het inmiddels zover is; er waren legio signalen dat politieagenten betere dingen te doen hebben dan boeven vangen — hun automatisering op orde brengen bijvoorbeeld.

Maar mijn mening is maar mijn mening. Knappere koppen hebben blijkbaar bedacht dat het opsporen van boeven beter door meer gekwalificeerde personen gebeuren kan, zoals het publiek. Die hebben immers betere middelen tot hun beschikking dan de politie: smartphones! Met video, met internet, met automatische uploaden naar Vimeo (of YouTube, als je voor het grote gemiddelde gaat), misschien een app die gezichten herkent, noem maar op.

Zo gezien kun je nog veel meer taken die nu nog door ambtenaren verricht worden laten doen door jan-met-de-pet (of Henk en Ingrid, ik wil daar niet flauw over doen), zoals het signaleren van illegaal bouwen, koffie rondbrengen bij raadsvergaderingen, bestemmingsplannen maken, de staatsbegroting opstellen, enzomeer. Vooral dat laatste lijkt me een goede ontwikkeling.
Net zo goed als het wegbezuinigen van Postbus 51.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *