Zonnestroom (revisited)

Leave a comment
Persoonlijk

Vandaag zijn mijn 16 zonnepanelen vier weken in bedrijf. Achtentwintig dagen dus. De opbrengst ligt boven verwachting (of ik zit ernaast met die verwachting) met 334 kWh. Dat is gemiddeld 11,9 kWh per dag. Nu kun je dat niet eenvoudigweg extrapoleren naar een jaaropbrengst omdat we in ons land nu eenmaal seizoenen hebben. Maar er zijn tabellen gebaseerd op historische gegevens die kunnen helpen en dan kom ik op een geschatte jaaropbrengst van circa 3400 kWh, waarbij ik gecompenseerd heb voor de overdaad aan zon-uren in de laatste maand.

Topopbrengst was op 26 augustus, een erg zonnige wolkloze dag: 20,1 kWh.
Piekopbrengst woensdag de elfde september, even na 14 uur: 4055 W (!).

Tot mijn schande moet ik bekennen dat de verwachte opbrengst slechts 40% uitmaakt van mijn laatst bekende jaarverbruik aan stroom.

De volgende stap is dus energiebesparen aan de bron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *