Boeken (2)

Leave a comment
Persoonlijk

Weinig posts (terwijl ik mijn leven zou beteren…), maar toch weer een drietal boeken gelezen (voornamelijk tijdens een verblijf in Parijs):1. David Baldacci — Deliver Us From Evil
Baldacci is een een heel erg succesvolle veelschrijver. Zijn boeken verschijnen in een hoog tempo. In datzelfde tempo moet je ze ook lezen, omdat de plots nog wel eens gaten vertonen en de logica ook niet altijd zichtbaar is. Maar toch, hoe Baldacci kans ziet om anno nu een nazi-oorlogsmisdadiger, een obscure organisatie die op dergelijke sujets jaagt, een neo-naziachtige ex-KGB’er, de (gekwelde) hoofdrolspeler van een eerder boek, en zo nog wat buitensporige onderdelen en onderwerpen, met elkaar weet te vervlechten en daar een spannend boek uit weet te brouwen, verdient weer veel lof. Een perfect vakantie-boek. En ik kan niet afwachten wanneer Reggie en Shaw weer samen in een Baldacci-boek opduiken… (Ongetwijfeld binnen een jaar of twee, als de man zo hard blijft werken.)2. David da Silva — The Rembrandt Affair
Ik heb een zwak voor Da Silva, ik moet het toegeven… Een Israëlische geheim agent annex hitman die een tweede leven als restorator van meesterwerken heeft — dat kan ik dus niet weerstaan. In dit boek worden die twee aspecten van Gabriel Allons leven fijnzinnig gemengd, wat een zeer spannend verhaal oplevert. Kantpuntje is dat Allon inmiddels al wel tegen de zestig moet zijn, wat sommige acties van hem minder geloofwaardig maakt.3. Niall Ferguson — High Financier
Iets compleet anders: een serieuze, bijna wetenschappelijke biografie van een man die in de tweede helft van de vorige eeuw veel invloed had in de (Londense) financiële wereld: Siegmund Warburg. Ferguson, die in ons land inmiddels bekender is om het feit dat–ie de huidige partner is van Ayaan Hirsi Ali dan om zijn grote wetenschappelijke en journalistieke kwaliteiten, heeft twaalf jaar aan het boek gewerkt & dat is er aan te zien: doorwrocht, met subtiele observaties, scherpe analyses en al wat een goede biografie onderscheidt. Bijna net zo spannend om te lezen als de eerste twee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *