Ga voor open

Leave a comment
In en uit de media / Persoonlijk

Een goed voorbeeld waarom je altijd moet kiezen voor een open systeem, zeker als het om software gaat.

In het kort: een hele tijd geleden (vorige eeuw, vorig millennium!) liet de gemeente Enschede de Stationsomgeving opkalefateren, waarbij ook het busstation onderhanden werd genomen. Er kwam een spiksplinternieuw busstation, met mooie eilanden waar de bussen zouden aanmeren & de passagiers zouden op fraai vormgegeven digitale borden kunnen zien naar welke ’kade’ zou zich zouden begeven om de passende bus te bestijgen.

Helaas ging het IT-bedrijf dat het dynamische busvolg-systeem ontwikkelde failliet. En hebben de digitale borden nooit gedaan waarvoor ze bestemd waren. In de aanloopfase was niemand van de betrokkenen op het idee gekomen om eens rond te shoppen of ergens anders al een dergelijk systeem goed functioneerde — nee, het moest iets ‘eigens’ worden.

Maar nu, na anderhalf decennium, lijkt het erop dat men het systeem eindelijk aan de praat gaat krijgen. Hoewel? Toch even afwachten of het weer om een maatoplossing gaat…

(En waarom ik hier überhaupt iets vanaf weet? Ik heb in die tijd prachtige brochures gemaakt waarin het ontwerp van de stationsomgeving en de voordelen van het volgsysteem uitgebreid behemeld werden. Dus.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *