Een zonnig jaar (nou ja…)

Leave a comment
Persoonlijk

Het KNMI wist al vijf dagen voor het eind van 2018 te melden dat het hele jaar 2090 zonuren had. Gemiddeld over heel het land gerekend dus; in Hupsel waren het er zelfs 2145.
Is dat veel? Ja, dat is veel. Normaal zijn het er 1639. Dit jaar was het dus 27% meer dan ‘normaal’.
En hoe zit het nu met het energiebedrijf ‘Bert Vanderveen’? Want die zestien zonnepanelen heeft het bedrijf niet voor niks.

Het zit meer dan snor met mijn energiebedrijf — over 2018 was de productie van elektriciteit zeer succesvol. Er werd 4111 kWh opgewekt! Dat is 32,5% meer dan het jaargemiddelde van de periode 2014—2017. Vergeleken met het voorgaande jaar, 2017, is er zelfs sprake van een stijging van 46,9%. Dat jaar was denkelijk een outlier.

Er is wel iets opmerkelijks. Globaal gezien dus 27% meer zonuren, maar bij mij 32,5% meer opbrengst? Ik denk dat de vergroening van mijn platte dak een belangrijke factor is voor de meeropbrengst. Sedum houdt vocht vast, verkoelt de lucht & dat laatste is gunstig voor de efficiency van zonnepanelen — die houden niet van hitte.

Vorige week hoorde ik over een installatie in Zutphen die 40% meer stroom produceerde dan vergelijkbare omliggende installaties omdat de eigenaar een koelsysteem geïntegreerd had in de zonnepanelen (ook handig voor de warmwatervoorziening). Zo’n ingreep is voor mij niet rendabel, maar het wijst er wel op dat er nog veel winst te behalen valt op het gebied van stroomopwekking middels zonnepanelen.

Het ‘nou ja’ in de titel slaat op zaken die niets met het weer te maken hebben. Daarover heel kort: de tweede helft van 2018 was niet leuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *