Twee jaar zon

Leave a comment
Persoonlijk

Was het maar waar… het regent veel de laatste tijd. Het gaat in dit geval om mijn zonnepanelen. Die zijn vandaag exact twee jaar in bedrijf. Afgezien dat ze door een montagefout een paar dagen geen stroom opgewekt hebben, waren er geen noemenswaardige problemen.

De totale productie bedraagt 6.462 kWh. Gemiddeld 3.231 kWh per jaar dus, wat bij een nominale capaciteit van 4 MWh een rendement van bijna 81% is — een beetje aan de lage kant voor mijn locatie, maar dat heeft alles te maken met twee bomen die aan het eind van de dag storen. Eén daarvan wordt dit najaar afgetopt en zal dan geen probleem meer zijn.
Mijn installatie heeft in twee jaar het equivalent van 6,44 ton CO-twee uitstoot bespaard. En iets meer dan 1500 € terugverdiend van de investering.

Inclusief de opbrengst van mijn aandeel in een windmolen en rekening houdend met de teruggave van energiebelasting betaal ik inmiddels niets voor de mij gebruikte elektriciteit.
Dat is alvast heel duurzaam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *