Voetbalverslaggeving

Leave a comment
In en uit de media / Persoonlijk

[Toch eens opzoeken of dat wel een écht woord is…] Ik woon luttele kilometers van de grens met Duitsland en ben zo’n beetje opgegroeid met Duitse tv. Dat zal wel van invloed zijn geweest op mijn irritatie over de manier waarop in ons land, op ‘onze’ tv, voetbalwedstrijden worden verslagen.

Het verschil: in Nederland zit een commentator bij een wedstrijd, vertelt wat hij ziet gebeuren, maakt af en toe een grapje of verstrekt wat achtergrond-informatie (“Bryan heeft zijn vriendin ontmoet in de fanshop.”) en is vooral bezig met reageren op het moment. Dat wordt opgenomen door een paar camera‘s en (vermoed ik) ter plekke, in real time, gemonteerd (als je dat zo mag noemen). In de avond-uitzending wordt hiervan een samenvatting uitgezonden. Degene die dat doet is natuurlijk wel zo handig om niet midden in een volzin van de commentator te knippen, waardoor het onvermijdelijk is dat absoluut oninteressante delen van de wedstrijd in de samenvatting belanden. Na de samenvatting moet Tom Egbers dan nog aan de kijker vertellen wat voor soort wedstrijd het was, want dat doet zo’n commentator niet.

In Duitsland gaat dat anders. De wedstrijd wordt vanzelfsprekend in zijn geheel opgenomen, met meerdere camera’s. De verslaggever (let op — dat is iets anders dan een commentator) zit tijdens de wedstrijd goed op te letten, maakt aantekeningen, beoordeelt het spelverloop en gaat pas ná de wedstrijd aan de slag. Hij (zij’s hoor je zelden…) zet een coherent verhaal op papier, dat analytisch van aard is (“Club Z begon zwakjes aan de cruciale wedstrijd tegen Club A, waardoor aanvaller Y van A als snel een kans voor doel kreeg… […] In de slotfase wist D de stand nog gelijk te trekken middels een afstandschot van 32 meter dat onbereikbaar was voor doelman K. Al met al een wedstrijd die trainer D hoop moet geven voor voor de wedstrijd tegen Club G aanstaande woensdag.”). De beelden sluiten aan bij het verhaal, je ziet een enkele keer het obligate totaaltje van de tribunes, de close-ups van uitbundig uitgedoste fans, maar wordt niet geplaagd met nietszeggende beelden die in het verslag ‘moesten’ omdat de commentator zonodig een anderhalf minuut durende volzin meende te moeten besteden aan een doorsnee doelpunt.

Het mag duidelijk zijn welke vorm mijn voorkeur heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *