Marijke van Hees in de schijnwerpers

Leave a comment
Politiek

Volgens een clubje deskundigen (de redactie van Binnenlands Bestuur…) hoort ‘onze’ wethouder Marijke van Hees bij de Beste Bestuurders van het jaar 2010.
In de verantwoording staat het zo:

7: Marijke van Hees
 
Marijke van Hees, wethouder van economische zaken in Enschede, staat symbool voor de nieuwe bestuurscultuur in Enschede. De oude mannenbestuurscultuur is verdwenen. Van Hees is de juiste vrouw op de juiste plek.
 
Zij dankt haar nominatie en uitverkiezing voor de wijze waarop zij haar werk en onderwerpen serieus neemt, bestuurlijk en inhoudelijk zeer goed op de hoogte is. Van Hees weet waar de verdwenen puzzelstukjes te vinden zijn en laat ze daarna op de juiste plaats vallen, onder meer door haar goede contact met burgers en ambtenaren.
 
De 49-jarige Van Hees moest 10 jaar geleden aftreden als landelijk partijvoorzitter van de PvdA, na een beschuldiging van dubieus declaratiegedrag. De daarna in de bestuurlijke anonimiteit verdwenen Van Hees – ze was griffier bij de provincie Noord-Brabant – werd na haar vertrek van die beschuldiging vrijgesproken.
 
Door haar wethouderschap staat Van Hees weer in de schijnwerpers. In Enschede bewijst Van Hees dat ze met haar optreden ondanks de vervelende bezuinigingen waardering weet te oogsten voor het gemeentelijk beleid.

Als ik het goed begrijp heeft ze de verkiezing mede te danken aan het verdwijnen van de ‘oude mannenbestuurcultuur’. Dat is op z’n minst niet leuk voor de vorige club die er zat — waarvan heel toevallig een dame en een heer er nu weer bijzitten, nog afgezien van de burgemeester die ook een man was én is. Waardoor ik denk dat die redactie van BB niet veel kijk op de bestuurlijke omstandigheden in Enschede heeft.

Maar toch gefeliciteerd, Marijke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *