March 2015
MonTueWedThuFriSatSun
« Feb Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Month March 2015

Trappist

Net mijn allereerste flesje Trappist Westvleteren 8 gedronken & het moet gezegd: het rumoer is terecht. Ik ben niet zo verzot op trappist, maar deze is multi-dimensionaal lekker: een eerste trap van drop en dan een veelvuldige variatie van bitters en zoeten.

Een tijd geleden bekeek ik de site van de abdij en die had nog compleet de uitstraling van HTML2.0 anno 1998, maar inmiddels hebben de broeders de tijdgeest opgepakt en ziet hun site er zeer blits uit. Kijk maar.

Reserveren is de eerste maanden niet mogelijk. Zo gaat dat. De Westvleteren-brouwsels mogen eigenlijk niet doorverkocht worden, maar zulks vraagt natuurlijk om ’n onheilig ongehoorzame reactie: een zojuist geopende bier-specialiteiten-winkel aan De Heurne te Enschede verkoopt het. Ad € 8,75 per flesje, dat dan wel weer. Wellicht dat de Here die heren van de winkel in het hiernamaals nog daarvoor ter rekening roept.

Ik denk dat ik zo als beloning voor mijn harde schoften deze week nog een flesje ‘12’ open… Santé!

Techniek

De laatste veertien dagen stond mijn huishouden in het teken van ‘techniek’.

Ik had een deskundige besteld om mijn centrale verwarming in te regelen. Hij ontdekte dat mijn zonneboiler niet meer werkte. Hoelang dat al het geval was? Geen idee, is niet te achterhalen. De deskundige constateerde enkel, repareren deed–ie niet.

Vervolgens bleek mijn cv-ketel niet goed te zijn. Dat vermoeden had ik al, omdat ik een aantal dagen achtereen na twee minuten douchen zonder warm water geraakte. Deskundige stelde vast dat een pakking van de ketel lekte (en die was zes weken daarvoor verwisseld…) en ‘enkele’ onderdelen van de ketel vervangen moesten worden. Hij repareerde het apparaat provisorisch, zodat ik langer dan twee minuten kon douchen.
Voor ik ging douchen belde ik mijn eigen installateur. Die kwam om naar de zonneboiler te kijken. De pomp ervan zat vast door kalk. We verzonnen een truuk om die een tijdje in azijn te dompelen. En we bespraken wat opties om dingen beter te doen.

Voordat mijn installateur terugkwam om de zonneboiler weer in elkaar te zetten kwam een collega van de deskundige met een nieuwe cv-ketel. Die kreeg ik dus gratis. Ik heb wel een idee waarom, maar ga daar niet verder op in.

Na een paar uurtjes sleutelen zoefde de nieuwe ketel tevreden voor zich heen. Dat voelde goed; vooral het idee dat ik niet meer in angstige afwachting onder de douche hoefde, beviel mij.
De dag erop kwam mijn installateur en zette de zonneboiler weer in elkaar. Die deed het waarachtig nog steeds ondanks wellicht maanden stilstand. Ook al scheen de zon niet erg, het display gaf al snel een cijfer boven de 20 weer!

Daarna verving hij twee pompen van de vloerverwarming door hypermoderne nieuwe, die veel minder stroom gebruiken. En omdat ik uren besteed had aan het doorvorsen van de problematiek, was ik zo slim geweest om ook nog voor elke pomp een digitale pomp-schakelaar te bestellen en die werden ook geïnstalleerd. Wat iets meer moeite kostte dan wat moeren aandraaien, want electronica, dus…

Het lijkt allemaal goed te functioneren. Ik loop met mijn net aangeschafte infrarood-thermometer rond en meet alles. Ik heb een account aangemaakt op slimmemeterportal.nl en bekijk regelmatig de cijfers. Het lijkt erop dat ik de boel onder controle heb.

De techniek heeft deze slag verloren/gewonnen (doorstrepen wat niet van toepassing is).

Maar de cv moet nog steeds goed ingeregeld worden…