February 2014
MonTueWedThuFriSatSun
« Jan Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 

Month February 2014

Laphroaig

Als ik één zonde heb, dan is dat wel een zwak voor een single malt whiskey uit Schotland (afkomstig van het in het westen gelegen eiland Islay): Laphroaig. Ik heb een behoorlijk authentiek whiskey-glas (merk erop: Glenfiddich, ooit gekocht in een glasfabriek een stuk onder Edinburgh), dat ik steevast gebruik voor de consumptie — een vinger L erin (momenteel een Cask Strength, eerder een 21-jaar oude special edition), een ‘dash’ van authentiek Enschedees kraanwater erbij & het genieten kan beginnen: de geur van met jodium bezwangerde turf vult de ruimte…

Zonder er al te lyrisch over te worden: dit is een typisch voorbeeld van luxe die het waard is — en ook als istie in Duitsland een stuk goedkoper, ik koop mijn single malt lokaal (ongeveer 200 meter van mijn voordeur, maar dat wordt binnenkort wat meer).

True Detective

Eigenlijk had ik met mezelf afgesproken dat ik die uitdrukking niet meer zou gebruiken, maar het kan niet anders: gotogot, wat is die serie goed.

Dit slaat op True Detective, een HBO-serie, geschreven en geproduceerd door een absolute newbie in de entertainment-business, waarvan de zesde aflevering inmiddels uitgezonden is. Ik zag per ongeluk de tweede aflevering toen ik in de VS was, en ben inmiddels helemaal verkocht.

In deze aflevering gaat alles ‘om’ — dat is niet uit te leggen, ga ik ook niet proberen, maar het maakt je wel razend nieuwsgierig naar het vervolg.

De eerste MegaWatt is binnen

Zonnestroom1MWh

 

Het heeft iets langer dan een half jaar geduurd, maar vandaag was het zover: duizend Watt-uur opbrengst van de zonnepanelen. Het lijkt erop dat ik de geprojecteerde jaaropbrengst ga halen. Goed nieuws voor het milieu en voor mijn portemonnee.

Goede ideeën

Die kun je overal opdoen. De gedachte dat we het hier in Nederland allemaal perfect voor elkaar hebben is mij vreemd. En als je een tijd buiten de landsgrenzen rondkijkt, ontdek je veel wat heel goed in het thuisland zou kunnen. Bijvoorbeeld: in Melbourne waren de twee ‘landsmusea’ gratis toegankelijk, alle dagen van de week. En dat leverde een heel ander beeld op dan wat we hier zien, namelijk heel veel bezoekers, van allerlei aard en leeftijd, een geweldige dynamiek, een mooi gebruik van een openbaar gebouw (twee gebouwen, in het geval van Melbourne), kortom: een goed idee.

Zouden we dus ook moeten doen.

Sokkenwissel

Shoppen, sommige mensen vinden dat leuk. Ik niet. Als ik een winkel binnenloop is dat vanuit een noodzaak. Vandaag bijvoorbeeld omdat de laatste drie weken paar na paar mijn sokken de geest geven.
(Korte uitleg: omdat ik niet van shoppen hou, koop ik in het geval dat meerdere exemplaren van het beoogde. De vorige lichting gaat dan in de textielbak. Vorig jaar mei, in Berlijn, kocht ik tien paar sokken… En dan is het niet vreemd dat ze tegelijk versleten zijn.)
Vandaag dus weer erop uit voor sokken. Ik kocht zeven paar, niet tien, want het is wel crisis. De sokkenwinkel had een beperkt assortiment, zeker qua kleurkeuze, en helemaal in vergelijking tot de Falke Flagshipstore in Berlijn, maar ze waren nog maar een half jaartje terug in Enschede en de voorraad werd beperkt gehouden.
Ik vroeg nog even hoe ze het deden qua reclame en zo, maar het bleek moeizaam te gaan — de hoop lag bij samenwerking met kledingzaken, een ouderwetse vorm van kruisbestuiving (“Nu heeft u een mooie broek bij ons gekocht, maar als u sokken nodig heeft, dan…”) die ik niet helemaal van deze tijd vind.
Maar ik ben blij dat Engbers er weer is. En ik ga het slijtproces van mijn sokken wat beter monitoren, zodat ik bij de volgende sokkenwissel wat mooie kleuren kan bestellen.