January 2013
MonTueWedThuFriSatSun
« Dec Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Month January 2013

Schier (x)

Vandaag via Ommen terug van Schiermonninkoog (NB: rijd nooit via Ommen…), waar ik drie nachten verbleef in huisje ‘Zonneheuvel’, met de dames L, M en Q. Vrijdag vroor het. Zaterdag sneeuwde het. Zondag stormde het — en later op de dag begon het te dooien. Maandag was de sneeuw bijna verdwenen en begon de zon te schijnen. Waar maak je in een paar dagen zoveel weerswisselingen mee? Juist.

Zondagavond was het vier-gangen menu in Hotel Restaurant Van der Werff als volgt: Het voorgerecht — gerookte zalm met een klassieke zure roomdressing. Vervolgens een consommé met stukjes (lams?)vlees. Hoofdgerecht: lamsfilet met jus, vergezeld van friet (meerdere porties), gebakken aardappelen, slaboontjes, prei in witte saus, salade met bonen en mini-maiskolfjes. Nagerecht: vanille– en chocoladeijs met toefjes slagroom. Dit alles begoten met witte en rode wijn uit de regio Pays d‘Oc. En na: koffie, calvados, eiland-eigen-likeur (30 procent & groen) en meer.

Bovendien het biljarten (over rood, danwel libre) herontdekt. En Ommen, op de terugweg, natuurlijk.

Foto’s? Analoog geschoten en het filmpje nog niet vol, dus dat duurt nog wel even. Toestel: Rollei 35. Uit de nalatenschap van dat meisje.

Offer

Op donderdag 17 januari schreef Arnon Grunberg in zijn column ‘Voetnoot’ in de Volkskrant over liefde, naar aanleiding van twee films waarin mannen hun partner met een kussen uit hun lijden verlossen. Zijn conclusie was ‘Liefde is, cru gesteld, de bereidheid om de geliefde te doden.’

Hoe waar.

Sneeuw

Wat is Nederland toch een raar land. Valt er een beetje sneeuw, raakt alles, en dan ook echt alles, ontregeld. Files met een totale lengte van 2,5% van de omtrek van de aarde, treindienstregelingen teruggeschroefd naar de toestand van 1839, oproepen om vooral maar thuis te blijven als je niets belangrijks buitenhuis te doen hebt (wat trouwens alle dagen van het jaar een goede oproep zou zijn), en een soort valse hysterie die bezit heeft genomen van media en mensen.

En dat voor een sneeuwbuitje waarom ze in Oostenrijk lachen.

Wervels

Als ik verdrietig ben en huil, rollen de wervel-uiteinden in mijn ruggengraat op een vervelende manier over elkaar. Dat is geen prettige ervaring.

Zes maanden

Zolang is het vandaag geleden. Miep stierf op 7 juli. Vanmiddag ga ik naar haar graf, met twee maal zes rozen (de helft roze, de andere rood — zes van een kleur vond ik wat armetierig, en pioenrozen zijn er nu niet).
Ik ben de laatste week van 2012 ziek geweest, geheel en al volgens de te verwachten gang van zaken. De zes kilo die ik aan gewicht kwijtraakte zijn er dit jaar grotendeels weer bij gekomen. Ik denk dat het voornamelijk vocht was.
Veel mensen vertrouwden me toe dat het nieuwe jaar zeker beter zal worden dan het voorgaande. Zelf ben ik daar nog niet van overtuigd. Wat mij betreft wordt het afwachten.
Maar ik wens een ieder het beste toe! Laat mijn mismoedigheid u vooral niet ervan weerhouden met de meest positieve instelling 2013 tegemoet te treden. De mensheid kan een beetje positief denken wel gebruiken.