November 2012
MonTueWedThuFriSatSun
« Oct Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Month November 2012

Lichtknopjes

Alle lichtschakelaars in mijn huis bevinden zich ter hoogte van mijn ellebogen. Alle deurkrukken ook, trouwens. Zal wel met Loos en Witgenstein te maken hebben.

Schiermonnikoog

Vorig weekend ben ik weer op Schiermonnikoog geweest…

Één reden: er even tussenuit zijn. De andere: demonen uitdrijven.

Vaste prik voor mij is een wandeling naar de jachthaven. Die in deze tijd van het jaar leeg en half onttakeld is (steiger-elementen lagen in een weiland aan de andere kant van de dijk). Op het moment dat ik aankwam trok de mist net weg. Het licht was daardoor erg bijzonder. Deze foto is gemaakt met de camera die ik Miep vorig jaar heb gegeven.

Harry

Miep had een hondje, Harry.

Enschede Promotie

Dat Enschede op de weerkaart van het NOS Journaal staat, heeft meer naamsbekendheid opgeleverd dan vijf jaar stadspromotie voor in totaal meer dan 6 miljoen euro.

Daar ben ik van overtuigd.

Omega-3 brood

Mijn eerste poging in jaren om brood te bakken is redelijk geslaagd. Gisteravond begonnen, vandaag eind van de middag gebakken en zojuist een aantal plakken ervan gegeten.
Uitgaand van een recept dat ik op Internet vond heb ik mijn eigen variant van een Omega-3 brood gemaakt (dat slaat vooral op de ingrediënten die een hoog aandeel Omega-3 bevatten en gunstige aspecten ten aanzien van de gezondheid hebben).
Het ging wat rommelig, en ik ga het volgende keer iets systematischer aanpakken, maar deze test was absoluut ok: luchtig, goede verdeling van de bellen, goede korst, goede smaak. Enkel qua zout niet als gewenst – ik had het zout moeten afwegen, in plaats van inschatten.

Recept:
275 gr tarwemeel (gebuild)
125 gr tarwebloem
125 gr speltbloem
50 gr chiazaad
25 gr maanzaad
25 gr sesamzaad
30 gr pompoenpitten
550 ml water
20 gr gist (de natte variant, helft van een blokje)
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel zout

Ik heb de droge bestanddelen gemengd (behalve het zout), gist, water en olie toegevoegd, goed gemengd en licht doorgekneed.
Vervolgens 3 uur op kamertemperatuur laten rijzen. Uit noodzaak toen het deeg in de koelkast laten overnachten. Op kamertemperatuur laten komen, kwartier goed gekneed. In ingevet bakblik bijna drie uur laten rijzen op kamertemperatuur. In voorverwarmde oven eerst 10 minuten bij 240 graden, toen nog 28 minuten op 225 graden. Bakje heet water in de oven erbij.
Wat beter kan: gist eerst oplossen in water en met beetje meel eerst laten activeren. Ook hoeveelheid zout exacter aanhouden. Misschien de rijstijden handiger aanpakken. Baktijd ietsje langer.

Morgen ga ik een desem-starter maken, dwz ermee beginnen – het proces duurt vijf dagen.
De resultaten volgen!