December 2010
MonTueWedThuFriSatSun
« Nov Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Month December 2010

Knallen maar

Een heel klein beetje statistiek: in Duitsland mag men op de 31ste van 18:00 tot 01:00 uur knallen. Dat gebeurt daar à ratio van € 15 miljoen per uur. In ons land mag men knallen van 10:00 tot 02:00 uur. En dat kost ietsje meer dan gemiddeld € 4 miljoen per uur…

Om een en ander in perspectief te plaatsen: de actie Serious Request leverde dit jaar € 7,1 miljoen op. Mijn medelanders verknallen ruim 9 maal zoveel aan vuurwerk. In China, waar het grootste deel van ‘ons’ vuurwerk gemaakt wordt, zijn dit jaar tenminste 48 mensen om het leven gekomen en 188 personen gewond geraakt bij ongelukken in vuurwerkfabrieken. Dat zijn de officiële cijfers — deskundigen denken dat de werkelijke aantallen veel hoger zijn. (Per hoofd van de bevolking kent Malta trouwens het hoogste aantal slachtoffers op dit gebied, maar China is een goede tweede.)

Veel plezier bij het afsteken van de duizendklappers!

Marijke van Hees in de schijnwerpers

Volgens een clubje deskundigen (de redactie van Binnenlands Bestuur…) hoort ‘onze’ wethouder Marijke van Hees bij de Beste Bestuurders van het jaar 2010.
In de verantwoording staat het zo:

7: Marijke van Hees
 
Marijke van Hees, wethouder van economische zaken in Enschede, staat symbool voor de nieuwe bestuurscultuur in Enschede. De oude mannenbestuurscultuur is verdwenen. Van Hees is de juiste vrouw op de juiste plek.
 
Zij dankt haar nominatie en uitverkiezing voor de wijze waarop zij haar werk en onderwerpen serieus neemt, bestuurlijk en inhoudelijk zeer goed op de hoogte is. Van Hees weet waar de verdwenen puzzelstukjes te vinden zijn en laat ze daarna op de juiste plaats vallen, onder meer door haar goede contact met burgers en ambtenaren.
 
De 49-jarige Van Hees moest 10 jaar geleden aftreden als landelijk partijvoorzitter van de PvdA, na een beschuldiging van dubieus declaratiegedrag. De daarna in de bestuurlijke anonimiteit verdwenen Van Hees – ze was griffier bij de provincie Noord-Brabant – werd na haar vertrek van die beschuldiging vrijgesproken.
 
Door haar wethouderschap staat Van Hees weer in de schijnwerpers. In Enschede bewijst Van Hees dat ze met haar optreden ondanks de vervelende bezuinigingen waardering weet te oogsten voor het gemeentelijk beleid.

Als ik het goed begrijp heeft ze de verkiezing mede te danken aan het verdwijnen van de ‘oude mannenbestuurcultuur’. Dat is op z’n minst niet leuk voor de vorige club die er zat — waarvan heel toevallig een dame en een heer er nu weer bijzitten, nog afgezien van de burgemeester die ook een man was én is. Waardoor ik denk dat die redactie van BB niet veel kijk op de bestuurlijke omstandigheden in Enschede heeft.

Maar toch gefeliciteerd, Marijke!

Mark Rutte heeft een missie!

Ja, want Mark Rutte gaat de samenleving terugveroveren op de hufters. Dat zegt–ie tenminste in een interview met de Volkskrant.

Of hij daarbij ook de hufters onder zijn gedogers in de Tweede kamer rekent? We zullen het zien… Ondertussen kunnen we constateren dat deze regering zeker weinig gaat doen aan de laagstand van woningen, kantoren en bedrijfsruimte, want zijn eigen bedrijfswoning (het Catshuis) gebruikt Mark maar ééns in de drie weken.

Femke stapt op

Het zat er aan te komen, maar het is toch nog onverwacht: Femke Halsema heeft net aangekondigd er per direct mee op te houden als politiek leider van GroenLinks. Jolande Sap volgt haar op.
Vanmiddag een persconferentie, vanavond een afscheidsinterview bij Pauw & Witteman. De argumenten zullen wel in de sfeer van gezin en hoge werkdruk liggen. En teleurstelling over het mislukken van PaarsPlus. Maar dat is mijn dilettantische inschatting.

Aanvulling:
De website van de krant van Wakker Nederland bracht het nieuws zo:

Let op het aantal reacties anno 17:18 uur… en ga ze vooral lezen als je taalpurist met masochistische neigingen bent — duizenden fantastische taal– en schrijffouten! En dan hebben we het nog niet over de ‘genuanceerde’ meningen. Lees en huiver!

Geel is het nieuwe zwart

Dat zegt tenminste über-trendwatcher Lidewij Edelkoort over het komende jaar. Stylink bericht erover en ons past slechts bewonderende instemming of instemmende bewondering…