January 2010
MonTueWedThuFriSatSun
« Dec Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Month January 2010

Registratie

Al die kentekens zolang bewaren is natuurlijk onhandig. We kunnen beter alle criminelen bij wet verplichten hun kentekens te registreren in een Criminelen-register. Hebben de eerlijke burgers ook geen besognes meer aangaande Big Brother gedoe.

Eenvoudig, transparant — ideale oplossing voor het probleem. In Den Haag moet men wat creatiever worden.

Banksy

Banksy has a certain way with words that makes images…
fubiz_1
fubiz-11

Hebben!

Een iPad dus.

ipad

Waarom ontwerpers nodig zijn (1)

De gemeente wil dat fietsers hun hand uitsteken als ze van richting gaan veranderen. Moet trouwens van de wet, maar het is een nobel streven. Hoe doet men dat? Door op een rotonde waar heel veel verkeer overgaat, krakkemikkige buisconstructies neer te zetten waaraan een spandoek bevestigd is. In de woorden van de gemeente:

Afgelopen week zijn er op de rotonde ter hoogte van het Eden Dish Hotel spandoeken geplaatst met de slogan: ‘Laat zien wat je doet, steek je hand uit’. Op zaterdag 30 januari delen studenten, op diverse plekken in de stad, buttons uit. Op deze manier worden de gebruikers van de rotonde nogmaals, op een leuke manier, gewezen op het feit dat het uitsteken van de hand belangrijk is!

Maar… en dat lijkt me toch een belangrijk uitgangspunt — is de verkeersveiligheid in het algemeen en op deze plek in het bijzonder, hier wel mee gediend? Die spandoeken trekken de aandacht (dat is tenminste de bedoeling) op een punt waar die aandacht, vooral van de fietsers, écht nodig is om het andere verkeer in de gaten te houden. En daarbij is het zo dat de spandoeken het zicht van en op naderend verkeer belemmeren. Niet bevorderlijk voor de veiligheid, al met al.

Het idee is dus (misschien) wel oké, maar de uitwerking is dat zeker niet. Volgende keer een ontwerper erbij halen!

Aanvulling: Eerlijk is eerlijk — mijn opmerking dat de spandoeken het zicht zouden belemmeren is onterecht. Doen ze niet echt, behalve voor vrachtwagenchauffeurs… Maar het blijven lelijke objecten.

De wakkere krant en het vrije woord

Vanochtend wou ik reageren op het door de Telegraaf breed uitgezette verhaal over het ‘massaal NEE zeggen tegen de kilometerheffing’. Ik deed dat door de krant te vragen wanneer er een forum zou komen over een hogere strafmaat van snelheidsovertredingen (tegen), over verlaging van de belastingen (voor), over afschafing van het parlement (voor), en zo nog wat voorbeelden van enquêtes waarvan je op je klompen kan aanvoelen wat de uitslag zal zijn.

Ironie is ook een stijlmiddel, maar blijkbaar snapt men dat niet bij de wakkere krant, want er komt net een mailtje binnen:

U heeft gereageerd op een artikel op telegraaf.nl. Ons moderatingteam heeft uw reactie beoordeeld en geoordeeld dat uw reactie niet voldoet aan onze huisregels. Uw reactie is niet vrijgegeven voor publicatie op telegraaf.nl. Klik hier om naar het artikel te gaan waarop u heeft gereageerd en probeer het eventueel nogmaals.